Ontvang bij aankoop van minimaal 2 producten de Finishing Spray 300 ML (t.w.v. €29) gratis!*
logo

Dit doen siliconen, sulfaten en parabenen met de gezondheid van jouw haar

De schappen van supermarkten en drogisterijen zijn goed gevuld met verschillende soorten haarproducten waar allerlei chemische en schadelijke stoffen zoals siliconen, sulfaten en parabenen aan zijn toegevoegd. Het effect van deze ingrediënten op de gezondheid van je haar hangt deels af van je haartype en hoe intensief je deze haarproducten gebruikt. Echter is het bewezen dat deze chemische toevoegingen je haar eerder doen afbreken dan dat het je haar gezonder en frisser maakt. Gelukkig kan het ook anders. Bijvoorbeeld door haarverzorgingsproducten te gebruiken die uitsluitend natuurlijke ingrediënten bevatten. Maar wat zijn nu precies deze siliconen, sulfaten en parabenen en wat doen ze met de gezondheid van je haar?

Wat zijn siliconen eigenlijk?

Siliconen zijn een soort vloeibaar rubber of plastic en leggen een beschermende laag over je haardos. Die beschermende laag werkt sterk waterafstotend. Deze stoffen zogen voor een gladde, zachte, gezondere, makkelijk hanteerbare en minder statische haardos. Er zijn drie verschillende soorten van deze stof, namelijk diegenen die in wateroplosbaar oplosbaar zijn, niet wateroplosbare en verdampende. Deze in water oplosbare stoffen verwijder je makkelijk met water, terwijl de verdampende soorten snel vervliegen na het gebruik van het product. Siliconen zijn niet zomaar weer uit je haar te wassen omdat het met iedere wasbeurt weer een nieuw jasje/laagje over je haar heen legt. Hoe langer je producten met siliconen gebruikt, hoe meer je het haar afbreekt. Want je maakt je haar niet alleen dof, het kan op den duur zelfs voor klitten en haarafbraak zorgen. Het haar kan als het ware niet meer ademen door het ‘beschermende’ laagje en heeft vaak pukkels, roodheid, roos en eczeem als gevolg.

Siliconen zijn slecht voor je haar en het milieu

Dat siliconen niet bijdragen aan gezond haar hebben we hierboven beschreven. Maar deze toegevoegde stof is ook niet goed voor het milieu. Je kunt het vergelijken met plastic. Veel siliconen zijn namelijk niet goed oplosbaar in water en zelfs na 10-15 keer wassen kunnen er siliconen achterblijven.

Voordelen van het gebruik van siliconen:

 • Ze geven je haar een glanzende, gladde en zachte look
 • Je haar wordt makkelijker doorkambaar

 

Nadelen van het gebruik van siliconen:

 • Deze ‘gezonde’ look die je haar krijgt, is niet echt
  Siliconen stapelen zich op doordat ze ook na het uitwassen achterblijven in je haar
 • Ze kunnen je haar zwaarder en futloos maken
 • Hoofdhuidproblemen zijn veel voorkomende klachten
 • Sulfaten maken je haar en hoofdhuid (te!) grondig schoon
  In haarverzorgingsproducten worden ook vaak sulfaten gebruikt. Deze doeltreffende reinigers worden vooral aan shampoos toegevoegd. Je hebt ze in verschillende gradaties van mild tot zeer agressief. Hoe meer sulfaten er aanwezig zijn in de shampoo, des te beter het jouw haar en hoofdhuid reinigt en ontvet. Sulfaten zorgen dus voor een grondige (vaak te grondige!) reiniging van het haar en deze stof maakt ook dat de shampoo zo lekker schuimt. Je krijgt dus het idee dat je het haar gezond en fris maakt. Vaak is het tegendeel waar.

 

Door je haar grondig te wassen met shampoos waar sulfaten in zitten, haal je het natuurlijke beschermlaagje van je hoofdhuid weg. Het gevolg is dat je droog en dof haar krijgt. Mensen die al last hebben van een gevoelige hoofdhuid krijgen meestal last van extra huidirritaties. Ook kan de kleur van je coupe vervagen.

Voordelen van het gebruik van sulfaten:

 • Sulfaten reinigen je haar grondig
 • Shampoos met sulfaten schuimen veel
 • Het ontvet je haar

 

Nadelen van het gebruik van sulfaten:

 • Het droogt je haar uit
 • Ze maken je haar té grondig schoon
 • Sulfaten zorgen voor huidirritaties
 • Het is slecht voor het milieu

 

Waarom zitten er parabenen in haarproducten?

Parabenen worden gebruikt als conserveermiddel. Deze chemische stoffen zorgen er bijvoorbeeld voor dat verzorgingsproducten langer mee kunnen gaan. Door parabenen toe te voegen aan jouw shampoo of conditioner blijft het product langer houdbaar. Ze schakelen de bacteriën uit. Dit klinkt toch eigenlijk juist goed? Nou, niet echt.

Deze chemische stoffen kunnen namelijk een hormoonverstorende werking hebben op het lichaam. Wanneer er grotere hoeveelheden parabenen toegevoegd worden en je zou dit op langere termijn gebruiken is de kans groter dat je de hormoonhuishouding in de war brengt. Hormonen zijn natuurlijke stoffen die zelf aangemaakt worden door je lichaam. Ze stromen via het bloed naar verschillende plekken. Ze zijn betrokken bij verschillende processen in het lichaam, zoals het niet te veel vasthouden van vocht, het voorkomen van uitdrogen maar ook de eisprong. Voor zover bekend, krijg je bij ‘normaal’ gebruik van deze conserveermiddelen niet te veel hormoonverstorende stoffen binnen. Maar je zou dit risico toch liever niet willen lopen, zeker als je weet dat er haarproducten zijn die uitsluitend gezonde en natuurlijke ingrediënten bevatten?

Waarom zitten er parabenen in haarproducten?

Je hebt in deze blog kunnen lezen dat het gebruik van haarproducten met siliconen, sulfaten en parabenen je haar meer schade aanricht dan je wellicht had gedacht. Gelukkig is er een alternatief: Ornatiq. Dit merk bevat uitsluitend haarproducten die volledig vrij zijn van parabenen, siliconen en sulfaten. Het is ook nog eens 100% natuurlijk. Door de producten van Ornatiq te gebruiken zorg je goed voor je eigen haar en draag je bij aan het milieu.

Ornatiq reinigt, voedt en beschermt je haar op een natuurlijke wijze. Je zult merken het haar sterker, glanzender en gezonder wordt. Veel mensen zijn geholpen bij hun haarproblemen door Ornatiq te gebruiken.

0
Besteed nog 49,00 voor gratis NL & BE verzending
Je bestellijst is nog leeg!

Het lijkt er op dat je nog niks in op je bestellijst heb staan.

Bekijken producten
Natuurlijke haarspray

Ontvang een Finishing Spray (t.w.v. €29) gratis!

Bij aankoop van minimaal 2 producten*

 

*Geldt niet in combinatie met andere aanbiedingen