Droog een beschadigd haar? Kies voor natuurlijke haarproducten

Dagelijks zien we afbeeldingen en reclames van mensen met een prachtige volle bos golvend en glanzend haar. Helaas zijn we niet allemaal bedeeld met dat mooie haar. Veel mensen hebben last van beschadigd haar of hebben van zichzelf gewoon droog haar. Het voelt stroef en stug en vaak ziet u snel na een knipbeurt bij de kapper al weer gespleten haarpunten. Droog en stug haar kan u een heel onzeker gevoel geven daardoor u uren voor de spiegel staat om er nog maar “iets van te maken”. Maar hoe komt het dat zo veel mensen last hebben van droog en beschadigd haar? En wat is er aan te doen?

Hoe is het haar opgebouwd?

Haar groeit uit de haarwortel in je hoofdhuid. Officieel heet het zichtbare deel van je haar de haarschacht. In je hoofdhuid liggen naast de haarwortels ook talgklieren die talg produceren. Dit talg zorgt ervoor dat je hoofdhuid en het haar soepel blijft, maar bij een te veel aan talg kan je haar ook ‘vet’ worden en er onverzorgd uit gaan zien. Eén haar bestaat voor een groot deel uit lipiden, glucose en proteïnen. Het haar bevat haarschubben die als een soort dakpannen over elkaar heen liggen. Deze schubben horen dicht te zijn, maar kunnen door verschillende oorzaken open gaan staan. Daardoor kan het haar makkelijk beschadigen of, in het ergste geval, zelfs af gaan breken.

Oorzaken van droog haar

Bij beschadigde haren is de natuurlijke laag van lipiden beschadigd of zelfs helemaal verdwenen. Deze laag beschermd het haar en laat het glanzen. De schubben van een haar gaan door de beschadigde beschermlaag open staan waardoor het sneller beschadigd raakt en het er stug en ruw uitziet. Het gevolg is onhandelbaar en een ongezond ogende haardos. Op latere leeftijd wordt de talgproductie op de hoofdhuid minder, waardoor het haar ook droger wordt.

Er zijn veel factoren die uw haar droog en beschadigd kan maken. Algemene lichamelijke gezondheid en het gebruik van medicijnen, kunnen ervoor zorgen dat uw haar vanuit de basis minder sterk opgebouwd wordt in uw lichaam. Ook hormonen hebben invloed op de aanmaak van talg en de opbouw van een haar. Een langdurig tekort aan ijzer en vitamine A en langaanhoudende stress, kunnen zelfs zorgen voor haaruitval.

Op sommige factoren hebben we weinig invloed, zoals weersveranderingen, fel zonlicht en een natuurlijke aanleg voor droog haar. Toch zijn de producten waarmee we ons haar “verzorgen” ook vaak de boosdoener van beschadigd haar. Als u uw haar te vaak wast, föhnt of kleurt kan het sneller beschadigd raken. Wanneer het beschadigd is, wordt het sneller droog en daardoor is het juist weer moeilijker in model te brengen. U heeft daardoor de neiging om méér stylingsproducten te gebruiken waarmee een vicieuze cirkel gestart is.

Oplossingen om uw haar weer gezond en glanzend te krijgen

We snappen dat de zon vermijden of uw haar gewoonweg niet meer stylen geen oplossingen zijn. En helaas hebben we nu eenmaal weinig invloed op een verminderde talgproductie naarmate we ouder worden. Toch zijn er dingen die u kunt doen om uw haar zo goed mogelijk te verzorgen.

1. Zorg voor een goede algemene gezondheid en pak stress aan

Dit geldt voor vrijwel alle situaties. Een gezond eetpatroon en het verlagen van dagelijkse stress is beter voor uw lichamelijke en mentale gezondheid. Wanneer u voldoende vitamine en mineralen via uw voeding binnen krijgt, zal uw haar daar ook van profiteren. De opbouw van het haar zal sterker zijn en de schubben van een haar blijven gesloten. Daardoor zal het beter bestand zijn tegen beschadigingen en breken. U zult daarmee ook minder snel gespleten haarpunten zien.

2. Was uw haar niet te vaak en kies de juiste producten

Kies voor een product zonder chemicaliën die het haar kunnen beschadigen. Ook voor uw hoofdhuid is het prettiger om een shampoo met natuurlijke ingrediënten te gebruiken. De natuurlijke Hydro Shampoo van Ornatiq zorgt voor een milde reiniging van de hoofdhuid en verzorgd de hoofdhuid en uw haar. Over het algemeen geldt ook dat u beter te lauw dan te warm water kunt gebruiken om het haar te wassen.

3. Verzorg uw haar na het wassen met een conditioner of masker

Niet iedereen gebruikt regelmatig een haarmasker. En dat is jammer, want een masker geeft al snel een merkbaar resultaat. Het verzorgt het haar én de hoofdhuid intensief. Wanneer u het haar gewassen heeft is het belangrijk om het eerst goed handdoek droog te maken. Dit voorkomt dat het verzorgende product direct langs het (te) natte haar weg glijdt en niet de kans heeft om zijn werk te doen. Een conditioner heeft ongeveer 2 minuten nodig om in te trekken en een masker 5 minuten. Let er ook goed op of het product uitgespoeld moet worden of juist niet. Ons Hydro Moisturizing Mask heeft 5 minuten nodig om uw haar weer veerkrachtig en gezond te krijgen zonder het te verzwaren.

4. Gebruik voor het stylen een beschermend product tegen hitte

Wanneer u uw haar in model brengt met een föhn, stijltang of krultang, kunt u het beste een hittebeschermer voor uw haar gebruiken. Een hittebeschermend product houdt het vocht vast in uw haar, waardoor het minder snel verdampt door de hoge temperaturen van de stijl- of krultang. Daardoor zal de structuur van uw haar minder beschadigd raken.

5. Maak uw haar direct weer glanzend met een glansspray

Door een glansspray te gebruiken gaat uw haar er gelijk mooier en gezonder uit zien. Uw haarkleur komt beter tot zijn recht en het zorgt ervoor dat uw haar de hele dag in model blijft. De natuurlijke shine spray van Ornatiq geeft daarbij direct stevigheid aan uw haar en is goed te gebruiken in combinatie met andere stylingsproducten.

Alle producten van Ornatiq zijn gemaakt zonder parabenen, sulfaten en siliconen. Daardoor is het minder schadelijk voor het milieu en voor uw haar. We gebruiken alleen natuurlijke ingrediënten om uw haar weer sterk en glanzend te krijgen. Besteedt u langdurig aandacht aan de verzorging van uw haar dan zal het steeds gezonder worden. De natuurlijke haarproducten van Ornatiq reinigen en verzorgen het haar zodat het er weer gezond en glanzend uit ziet en weer makkelijk in model te brengen is.

Enkele producten van Ornatiq