Last van dun haar? Met deze tips geef je jouw haar meer volume

Wanneer we het hebben over mooi haar, denk je vast en zeker automatisch aan een dikke, volle bos. Volumineus haar staat bij velen bovenaan de lijst met haarwensen. Het is natuurlijk ook prachtig om zulke haren te hebben, alleen zijn er daar weinig van nature mee gezegend. Ook kunnen andere factoren invloed hebben op hoe vol jouw haardos is. Is jouw haar minder vol dan je zou willen? Kan het wel wat volume gebruiken? Lees dan vooral verder.

Wat is dun haar precies? Hoe ziet dat eruit?

“Nou, wanneer ik in de spiegel kijk”, zul je misschien denken. Maar de ene dunne haardos is de andere niet. Je kunt hierin grofweg twee types onderscheiden. Het eerste type is waar je wel veel haren hebt, maar dat de haren zelf wat dunner zijn dan gemiddeld. Het tweede type is waar de haren wel een gemiddelde dikte hebben, maar dat je er minder van hebt. Wanneer het zichtbaar dun is, kan het zijn dat je zowel minder haren hebt, als haren die zelf wat dunner zijn.

Dunne haren zijn erfelijk, dus je kunt daarmee pech hebben. Het kan ook zijn dat het door andere oorzaken dunner is geworden. Bijvoorbeeld door stress, slechte voeding, verkeerde haarproducten of hormonale veranderingen. Belangrijk dus om in de gaten te houden wanneer je het idee hebt dat je haardos dunner wordt.

In beide gevallen kan het behoorlijk frustrerend zijn om te weinig volume te hebben. Je haar kan slap ogen en het kan lastig zijn om het goed in model te brengen. Een mooi kapsel, bijvoorbeeld opgestoken of met vlechten, komt ook vaak minder goed tot zijn recht wanneer je dun haar hebt.

Het is dus heel begrijpelijk dat je er alles aan wilt doen om het wat voller te laten ogen. Er zijn ook enorm veel producten op de markt die je een prachtig, volle haardos beloven. En dat is meteen de eerste valkuil.

Het gebruik van teveel of de verkeerde stylingsproducten

Wanneer je er zoals gezegd veel aan doet om volume in je haren te krijgen, heeft dit soms het tegenovergestelde effect. Teveel of verkeerde stylingsproducten gebruiken kan ervoor zorgen dat je haren zwaarder en slapper worden. En dit effect wil je juist niet hebben.

Door veel stylingsproducten te gebruiken, kan er ongemerkt een ‘buildup’ ontstaan. Hiermee wordt bedoeld dat sommige bestanddelen die in verzorgingsproducten zitten, bijvoorbeeld niet-natuurlijke oliën of siliconen, een soort achterblijvend laagje om de haren heen vormen. Dit wil je sowieso voorkomen en zeker wanneer je wat dunner haar hebt.

Wanneer je een product zoek die echt geschikt is om volume te geven, probeer dan eens de Ornatiq Herbal Sea Spray. Deze is heel makkelijk in het gebruik, ook in combinatie met andere producten. Bovendien is het vrij van siliconen waardoor er geen buildup ontstaat, of je haren slap worden.

Het is ook goed om eens kritisch te kijken naar de producten die je normaal gebruikt voor het wassen. Het is namelijk zo dat dun haar sneller vet en slap oogt, waardoor je het toch regelmatig wilt wassen. Dan is het zeker belangrijk dat je ook bij het wassen geschikte producten gebruikt, zodat het niet zwaarder wordt.

Kies voor natuurlijke haarproducten

Nog steeds bevatten de meeste haarproducten veel chemische ingrediënten. Zoals we net al aangaven, kan dit je haren zwaar en slap maken. Dit komt doordat deze bestanddelen de balans van de hoofdhuid verstoren. Je hoofdhuid kan dan meer talg gaan produceren waardoor je haren sneller vettig worden. Wanneer dit gebeurt bij dun haar, zie je dit nog sneller, met als resultaat dat je misschien nog meer gaat wassen. Zo belandt je al snel in een vicieuze cirkel en de volle haardos die je zo graag wilt, lijkt onhaalbaar.

Daarnaast kan het zo zijn dat bepaalde chemische bestanddelen zoals parabenen invloed hebben op je hormoonhuishouding. Dit kan op zijn beurt weer een factor zijn in de gezondheid van je haren van binnenuit, en dan met name het volume. Een verstoorde hormoonbalans kan je haardos dunner maken door bovengemiddeld haarverlies.

Kies daarom dus voor haarproducten die volledig natuurlijk zijn, vooral als je last hebt van dun haar. Natuurlijke producten zijn vrij van siliconen, parabenen en sulfaten. Je zult merken dat je haren en hoofdhuid een stuk gezonder worden, en dat zie je. Maar natuurlijke producten onderscheiden zich niet alleen door het ontbreken van chemische bestanddelen, ze bevatten ook natuurlijke oliën en extracten van planten en kruiden die je dunne haardos echt dat volume kunnen geven waar je naar op zoek bent.

De haarproducten van Ornatiq bevatten essentiële vitaminen en mineralen die haargroei stimuleren en zorgen voor een volle, gezonde haardos. En natuurlijk bevatten ze geen chemische bestanddelen. Ideaal voor dunne en futloze haren wat die een boost kunnen gebruiken.

Een goede haarborstel

Een geschikte borstel is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het creëren van meer volume in je dunne haardos. Toch kan dit wel degelijk een verschil maken. Eigenlijk zijn de borstels met pennen van rubber, metaal of synthetisch haar niet zo goed voor. En wanneer je dun haar hebt, zul je dit dan ook merken.

Deze borstels kunnen je haren en hoofdhuid sneller beschadigen door het hardere materiaal. Ze zijn vooral bedoeld voor het effectief ontklitten van dikkere en stuggere haren. Wanneer je dit haartype hebt, kan zo’n borstel prima werken. Het maakt je haren namelijk gladder en platter zodat het beter handelbaar is en goed te stylen.

Natuurlijk is dit juist niet waar je naar op zoek bent als je een vollere haardos wilt creëren. In dat geval is het beter een borstel te gebruiken van natuurlijke haren. Zwijnenhaar is hiervoor bij uitstek geschikt. Het geeft minder wrijving waardoor je haren minder snel beschadigd raken.

Een borstel van zwijnenhaar, zoals deze van Ornatiq, neemt de natuurlijke olie en talg van je hoofdhuid op en verdeelt het door je haren. Op deze manier voorkom je dat talg zich verzamelt in het bovenste gedeelte van je haren, waardoor het snel slap en zwaar wordt. Ook verwijdert een borstel van zwijnenhaar effectief stof en vuil uit je haar. Zo hoef je je haar minder vaak te wassen en behoudt je makkelijker het volume in je haar.

Zorg ook voor een goede gezondheid van binnenuit

We hadden het al gezegd, maar het is het zeker waard nog even te herhalen: volle en gezonde haren komen zeker ook van binnenuit. Naast het gebruik van de juiste, natuurlijke producten is het erg belangrijk goed voor jezelf te zorgen.

Gezonde voeding, met alle benodigde vitaminen en mineralen kan zeker een verschil uitmaken voor je dunne haren. Let er hierbij ook op dat je stress zoveel mogelijk vermijdt en ervoor zorgt dat je voldoende slaap krijgt. Dit kan positief bijdragen aan je haargroei en zo aan een mooie, vollere haardos.

Enkele producten van Ornatiq